Cyprus

In het oosten van de Middellandse Zee bevindt zich het eiland Cyprus. Het is nog niet door veel toeristen ontdekt, maar dat zou best wel kunnen veranderen. Met een heerlijk mediterraan klimaat, prachtige stranden, gastvrije bevolking en een rijke cultuur is het een vakantieland bij uitstek. Liefhebbers van zon, zee en strand worden op hun wenken bediend. Maar ook cultuurfanaten en natuurliefhebbers zijn op dit schilderachtige eiland op de juiste plek. Vanwege de oostelijke ligging is er al vroeg in het jaar een garantie op zonnig warm weer en dit houdt aan tot in oktober.

Over Cyprus

Het eiland Cyprus ligt ten zuiden van Turkije en ten westen van Syrië in de Middellandse Zee. Toch is het lid van de EU en is de belangrijkste invloed op het eiland die van Griekenland. De uitzondering hierop is het noordelijke gedeelte van het eiland, dat in 1974 werd bezet door Turkije en waar nog steeds politiek over geruzied wordt. Volgens de overlevering is de Griekse godin van de liefde en schoonheid, Aphrodite geboren op Cyprus. Dit zie je terug in de rijke cultuur van het eiland. Deze cultuur is een ware smeltkroes, omdat het eiland altijd een handelspost tussen het oosten en het westen is geweest, tussen Europa en Azië.

Bezienswaardigheden

De stranden van Cyprus zijn publiekstrekker nummer een. Voor een strandvakantie is er bijna geen betere bestemming te vinden. Zeker niet als je de stranddagen wilt afwisselen met goede diners in uitstekende restaurants en historische omgevingen. Hoofdstad Nicosia is een bezoek zeker waard, maar de vele historische opgravingen uit de Romeinse en Byzantijnse tijd steken de stad naar de kroon. Voor de liefhebbers van natuurschoon is er het Troodosgebergte, en niemand kan Cyprus verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Rots van Aphrodite.

Klimaat

Cyprus kent een mediterraan klimaat, maar door de oostelijke ligging begint de zomer wat eerder en vooral eindigt deze later dan je op de meeste Europese bestemmingen gewend bent. Met de vele zonuren en zeer droge zomermaanden is een zonvakantie bij voorbaat geslaagd. 95% van alle regen op het eiland valt tussen november en april. Er is eigenlijk nooit sprake van extreme weersomstandigheden op Cyprus. De hitte kan wel een punt zijn in juli en augustus. Er worden dan regelmatig temperaturen bereikt tot 40 graden. Dat is geen temperatuur voor een cultureel uitstapje, maar is met de verkoelende zee dichtbij beter te verteren.