Sicilië

Aan de grens met de regio Calabria in het zuiden van Italië ligt het eiland Sicilië. Sicilië heeft een unieke cultuur die erg verschilt van het Italiaanse vasteland. De vele kilometers strand en de zuidelijke ligging in de Middellandse Zee, het ligt vlak bij het Afrikaanse Tunesië, maken dat het een ideale vakantiebestemming is voor liefhebbers van een zon-, zee-, en strandvakantie. Maar ook de liefhebbers van natuur en cultuur kunnen zich opperbest vermaken op dit prachtige eiland.

Over Sicilië

Sicilië is een autonome regio van Italië en is 25.710km² groot, ongeveer even groot als België. In de historie hebben vele beschavingen het eiland bezocht, veroverd en beïnvloed. De sporen hiervan zijn zowel letterlijk te zien in het landschap en de architectuur, als in de cultuur qua eten en drinken of de kunsten. Sicilië is een zeer vulkanisch eiland, met als bekendste vulkanen de Etna en de Stromboli. Deze zorgen voor opwinding en soms voor ontregeling. Toch staat een bezoek aan een van deze vulkanen vaak hoog op de lijstjes van vele toeristen. Hoofdstad Palermo is een drukke stad, beroemd en berucht door de maffia, hoewel die hun invloedssfeer steeds kleiner zien worden.

Bezienswaardigheden op het eiland

Palermo heeft enkele prachtige historische bouwwerken die een bezoek zeker waard zijn. Denk hierbij aan de Kathedraal van Palermo, Teatro Massimo en de spannende catacomben van de Kapucijnen. Maar letterlijk de grootste bezienswaardigheden zijn de Siciliaanse vulkanen, met de Etna en Stromboli als bekendste. De actieve vulkanen kun je beklimmen en van dichtbij zien hoe ze roken. Maar ook de Egadische en Eolische eilanden zijn gevormd door vulkanische activiteit en zijn prachtig. Voor de vakantieganger die het liever wat rustiger aan doet zijn er vele stranden te vinden. Vanaf zand-, rots- of kiezelstranden loop je zo de warme Middellandse Zee in.

Het Siciliaanse klimaat

Voor de strandganger is Sicilië een uitstekende optie. Van mei tot oktober is het meestal uitstekend zomerweer. De Middellandse Zee zorgt ervoor dat het nooit verstikkend warm wordt, terwijl de zuidelijke ligging nabij Afrika zorgt voor veel zon en hoge temperaturen. Rond de Etna kan het vaak wel koeler zijn. Tussen mei en augustus valt er doorgaans nauwelijks regen, dus je hoeft ook niet bang te zijn dat je vakantie in het water valt. Extreme weersomstandigheden kennen ze nauwelijks op Sicilië, de Middellandse Zee is hier een goede buffer voor. Voor de liefhebbers van mooi weer is het dus een ideale bestemming.