Gardameer

Het Italiaanse Gardameer is al jaren een populaire vakantiebestemming voor veel toeristen. Het is een veelzijdig gebied waar zowel jongeren, als gezinnen met kinderen, als oudere bezoekers aan hun trekken kunnen komen. Met zijn vele mogelijkheden voor watersport, strandvakantie en pittoreske dorpjes is dit prachtige gebied een van de beste bestemmingen van Italië. De lange zomer maakt dat je altijd een geschikt moment kunt vinden om een vakantie te boeken naar het Gardameer. En afhankelijk van je eigen voorkeuren kies je de juiste plaats om te verblijven aan het grootste meer van Italië.

Over het Gardameer

Zoals gezegd is het Gardameer het grootste meer van Italië, met een oppervlakte van bijna 370 km². Het ligt in het noorden van het land, en ligt in drie regio’s: Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol en Veneto. Het Gardameer heeft enkele dorpen aan zijn oevers liggen, zoals het pittoreske Bardolino, het sportieve Riva del Garda of het schilderachtige Sirmione. Hiernaast zijn er enkele grotere plaatsen relatief dichtbij. Het prachtige en authentieke Verona ligt slechts 20 kilometer verwijderd van het zuidoosten van het Gardameer. Plaatsen als Milaan en Venetië liggen dichtbij genoeg voor een goede stedentrip tijdens je vakantie aan het Gardameer.

Bezienswaardigheden

De grootste attractie is natuurlijk het meer zelf. Of je nu lekker wilt relaxen op het strand, zwemmen in het water, surfen op het water, of het meer per boot wilt verkennen: het meer voorziet je in al deze wensen. En als je je omdraait zie je het prachtige heuvelachtige landschap, met de knusse dorpjes die rond het meer verspreid liggen. Plek genoeg om te genieten van de befaamde Italiaanse keuken en een goed glas Italiaanse wijn. Zin in een uitstapje? Bezoek het wijnmuseum of het olijfoliemuseum. Iets meer vertier? Jong en oud kunnen zich prima vermaken in attractiepark Gardaland.

Het klimaat

Tussen mei en september is het vaak warm en zonnig rond het Gardameer, maar aan het begin en aan het einde van het seizoen zijn koudere dagen mogelijk. Een gemiddelde zomertemperatuur van rond de 25 graden is niet ongebruikelijk. Een fikse onweersbui in de nacht na een aantal warme dagen is niet ongebruikelijk, vooral in de zomermaanden. De wind speelt ook een belangrijke rol, vooral aan het noordelijke gedeelte van het meer. Hier zorgt de ligging van het meer aan de bergen ervoor dat de windrichting ’s ochtends uit het noorden komt, en ’s middags uit het zuiden. Al met al is het klimaat rond het Gardameer perfect voor een fijne zonvakantie in de zomer.